Bærekraftig sparebølge
Les om Instagram-økonomene som fremmer forbrukermakt, fornuft og frihet.
Møt Instagram-økonomene som sparer penger ved å spise opp maten sin.
Mens verdenshavene tromler plast og ensomme plattformer pumper opp olje fra havbunnen, skyller en bølge av håp inn mot land. Lett skummende i strandkanten bobler den av bærekraft, forbrukermakt, fornuft og frihet. Hvor kommer denne bølgen fra?
– Jeg tror mange har kommet til en erkjennelse av at vi har det vi trenger, av både penger og ting. Når vi kutter ned på forbruket vårt påvirker det både lommeboka og miljøet, sier Kjersti Grønseth, siviløkonom og finansminister i egen familie.
Hun er en av de som har hoppet på bølgen som skyller inn mot land. På Instagram finner du henne under aliaset Forbrukerfrue.
Ringvirkninger av bærekraft
Vi har tidligere fortalt om Pengesnakk-Lise som sparer to tredeler av lønnen sin. Hennes mål er å være gjeldfri innen hun er 40 år. Under emneknaggen #FIRE, som står for «Financial Independens Retire Early», er også hun en del av denne bølgen.
ØKONOMI PÅ INSTAGRAM
- Rakablakk
- Pengerspart
- Spareglede
- Rikereliv
- Lev__mer
- Happy_Penger
Og der er flere: Rakablakk, Pengerspart, Spareglede, Rikereliv, Lev__mer, Voksentilslutt, Borsdamer, Gjeldsfri, Kristinsamskott, og Enklere økonomi er eksempler på norske Instagram-profiler med fokus på lavere forbruk, bærekraftige valg, gode investeringer og å spare penger. Felles for dem er at de bruker økonomi som inspirasjon til å nå større mål, og de fremmer en ny forståelse av personlig økonomi og familieøkonomi.
Nøkkelen ligger i forbruket: Dét er nemlig langt lettere å kontrollere enn inntekten. Og selv om ikke alle har et mål om tidlig pensjon, slik som Pengesnakk-Lise, har alle et mål om å være økonomisk fri – enten det handler om å være gjeldfri eller å oppnå økonomisk balanse.
En aha-opplevelse
Kjersti, eller Forbrukerfrue, har alltid vært interessert i smart pengestyring, men det har likevel skjedd en del endringer i familien etter at hun virkelig tok tak.
– Vi har lenge vært bevisste på matbudsjettet og å holde utgifter nede. Det vi i tillegg har nå er en helhetlig tanke rundt hva vi gjør med pengene, sier Kjersti.
– Det har gitt oss noen aha-opplevelser. Spør deg selv: Hva er viktig for deg og dere som familie?
Kjersti Grønseth – Forbrukerfrue
Hun og mannen har jevnlig hatt økonomidater, der har de tatt grep for å få enda mer kontroll på «hele pakken». Hva de drømmer om og hva de vil spare til, hvor mye de vil bruke i hverdagen og hvordan de skal forvalte pengene og få dem til å vokse.
– Det har gitt oss noen aha-opplevelser. Spør deg selv: Hva er viktig for deg og dere som familie? Når du vet svaret på det blir det lettere å prioritere, sier Kjersti.
I valgene familien tar i hverdagen er det særlig to poster som kombinerer bærekraft og miljø.
– Mat og klær! Vi har blant annet kuttet litt ned på kjøtt og introdusert flere vegetarretter i familien. Vi bruker rester kreativt og har generelt et lavt matbudsjett. Klær kjøper vi en del brukt og prøver å reparere hvis det blir ødelagt, forklarer siviløkonomen.
De gamle husmødrene var økonomer
På den gamle husmorskolen var økonomi- og forbrukerlære en del av pensumet. Industrialisering og konsumkultur har gjort at mye av denne kunnskapen lar ligget brakk. Med matboks og stoppenål (og en aksjeparekonto eller tre) tas kunnskapen frem igjen.
Forskjellen i dagens samfunn, er at det ikke er ressursene eller tilgjengeligheten som er primus motor: I «den nye husøkonomien» går lavere forbruk og bærekraftige valg hånd i hånd med frigjøring av kapital, som investeres og forvaltes til å vokse – gjerne i bærekraftige fond.
Bærekraftig bryllup på budsjett
– Tall var det verste jeg visste, innrømmer Jeanette Kristin Jensen. Eller Rakablakk, som hun heter på Instagram. Jeanette har personlig gjeld etter at hun la ned et firma for to år siden. Målet hennes er å bli kvitt gjelden.
Alt hun kan om økonomi har hun lært fra sin far. Og nå både blogger og instagrammer hun for å gi håp til andre som er i lignende situasjon. Hun vil vise hvordan man kan mest mulig ut av de kronene du har. En gjennomtenkt og sober økonomi, er gjerne en bærekraftig økonomi.
– Vi er opptatt av å zero-food-waste, og bruker dermed alt av grønnsaksskrell og kyllingskrog og utnytter hele ressursen. Vi skal ha bryllup på budsjett, vi drømmer om en urtehage og solcellepanel på taket for å være selvforsynt med strøm.
Jeanette mener sparing og bærekraft er to parallelle trender som går perfekt sammen.
– Penger er bare en måte å tilegne oss ressurser på. Og som forbruker har vi enorm makt, sier hun.