Ta den ferien du har råd til
Bruk feriepengene til å kvitte deg med dyr gjeld og sett av penger til buffer. – Det blir så stas til høsten, sier «spare-influenser» og samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad, Marie Olaussen.
Det er tid for feriepenger. Kanskje er de allerede på konto, kanskje er de rett rundt hjørnet. Det er jo en liten fest i seg selv, men å bruke de opp på nettopp fest, er kanskje ikke det lureste du gjør. Hva bruker du egentlig årets hyggeligste «lønning» på? En litt for dyr ferie? Kredittkortgjeld? Eller er du en av de som har full kontroll og kan putte pengene på sparekonto?
Det lønner seg å være fagorganisert. Les mer om fordelene her.
Ikke akkurat luksusfellen
Marie Olaussen, journalist, forfatter og damen bak Instagram-kontoen «hvordan_bli_rik», er i sistnevnte gruppe. Full kontroll! Årets ferie ble betalt i fjor. Men det har ikke alltid vært sånn.
Har du spørsmål rundt feriepengene? Finansforbundets Merethe Berggaard har svarene.
I januar 2019 tok Marie en viktig avgjørelse. En EU-kontroll på bilen ble avgjørende.
Jeg ble plutselig lei av å bruke mer penger enn jeg hadde.
For selv om det var lønningsdag, visste Marie at hun ikke hadde råd til å betale regningen uten å trekke kredittkortet. «Jeg kan ikke ha det sånn», bestemte hun seg for. Og gjorde noe med det.
– Jeg har bra betalt jobb, og har kontroll på alt annet, både på jobb og hjemme. Så der, utenfor NAF, bestemte jeg meg for å bli rik på et år, forteller Marie og ler.
Hun sto aldri i fare for å havne i luksusfellen. Det var ikke sånn.
– Jeg hadde aldri inkassosaker. Grunntanken var ubetenksomhet, sier Marie.
Dermed startet det som i utgangspunktet var et journalistisk prosjekt hos arbeidsgiveren, Tønsbergs Blad, der Marie er samfunnsredaktør. Hun ville legge om stilen selv, og samtidig hjelpe andre: få ned impulshandlinger, endre måten å tenke på, fikse forholdet mellom inntekter og utgifter.
Rik i egen målestokk
Da sommeren kom, hadde hun prøvd utallige små og store sparetips. Hun hadde fremdeles kredittkortgjeld og ingen bufferkonto.
– De to tingene måtte på plass ganske kjapt. Siden jeg har fastlønn, kunne jeg ikke ta helgevakter eller flere skift. Jeg måtte øke inntekten raskt, for jeg skulle jo bli så rik.
Marie ler, og innrømmer at både målet, tittelen hun valgte på boken, «Hvordan bli rik på et år», og den allerede nevnte Instagram-kontoen, kan virke noe kjepphøy.
– Det ble jo litt debatt rundt tittelen. Men jeg mente rik i egen målestokk, og hadde veldig klare mål for hva det betyr: ikke ha dum gjeld, ha en god buffer og ha betalt ned neste års ferie. I tillegg har jeg fått en sunn økonomi, og jeg vet alltid hva som er på kontoen min.
Noen av triksene for å komme dit, var å leie ut en liten sommerhytte i skogen utenfor Strömstad, uten innlagt vann og strøm, på Airbnb. I tillegg solgte hun ting og tang hun ikke trengte på finn.no.
Tar en for laget
Sakte, men sikkert – og innenfor årsmålet – ble Marie rik. I egen målestokk.
Det har tatt vekk mye stress fra livet mitt.
– Jeg sov dårlig fordi jeg uroet meg for om jeg hadde kontroll. Det hender fortsatt at jeg glemmer å betale en regning, men da bare rydder jeg opp og går videre. Jeg trenger ikke piske meg selv.
Hun har noen enkle, men lure triks for å holde kontroll.
– Hver dag er jeg i nettbanken. Derfor vet jeg alltid hva jeg har på konto. På 24 timer rekker jeg ikke å tulle det til så veldig. Det gir meg muligheten til å bruke penger med bedre følelse, fordi jeg vet at jeg har de pengene!
37 000 følgere på Instagram sier sitt om at samfunnsredaktøren i Tønsbergs Blad har truffet en nerve, og hun er glad for å kunne bidra til å fjerne skamfølelsen mange har rundt økonomi.
– Skam er en ubrukelig følelse! Jeg tar en for laget og snakker om økonomi med enkle, konkrete, tabloide ord. Du kan lese et tips hos meg, og gjøre det samme dagen. Det er alle de små tingene som gjør at du til sammen får en bedre økonomi.
Åpenhet kan lønne seg
I år skal Marie bruke deler av feriepengene på å bygge opp igjen bufferen, etter et huskjøp som medførte ekstra utgifter. Årets ferie er allerede betalt.Hva pleide feriepengene å gå til tidligere?
Jeg følte meg så rik!
Marie Olaussen
– Den dagen opplevdes jo som en vanvittig fest. Det var ellevilt mye penger å få. Jeg følte meg så rik! Jeg kjøpte noen ting, og så kunne det bli mye ut og spise på restaurant, forteller Marie, og legger til:
– Det er jo helt greit, så lenge pengene ikke burde gått til noe annet. Mye gikk også til kredittkort. Ingenting til bufferkontor.
Marie minner oss om at fjoråret og året kanskje byr på unntakstilstand for mange.
– En del er permitterte, og har en annen økonomi. Det er lov å si! Jeg vil det skal bli lettere å snakke om økonomi. Og i år er det virkelig lov å tenke at vi tar oss ikke råd til alt!
Hun oppfordrer til åpenhet – også innad i familien.
– Hvis familien ikke har råd til noe, kanskje på grunn av permitteringer, er det fint å snakke om hvordan i prioriterer akkurat nå. Vær åpne med ungene om familiens økonomiske situasjon. Ikke gi dem bekymringer, men kunnskap.
Så har også fremtidige lønnsmottakere et godt grunnlag for fornuftig pengebruk når den første festlønna står på kontoen deres – en gang i juni 2031, kanskje…
Maries tips for best mulig utnyttelse av feriepengene:
- Har du forbrukslån eller kredittkort, bør du benytte anledningen til å kvitte deg med dyr gjeld.
- Sett av penger til buffer. Det blir så stas til høsten!
- Ta den ferien du har råd til, ikke den naboen mener du må ha. Du aner ikke om naboens elleville ferie er betalt med kredittkort eller spart til i mange år.
- Planlegg ferien godt, så du ikke trenger å kjøpe alle måltidene ute hver dag. Det er dyrt å spise ute i Norge. Smør niste, ha kaffe på termos. Det er fint å støtte næringslivet nå, men ikke på bekostning av egen økonomi.