Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Lar du mannen din passe på pengene?

Kvinner lever gjennomsnittlig lenger enn menn. Det er én av mange grunner til at flere kvinner bør investere.

Anette Hjertø, investering og kvinner
OPPFORDRER TIL INVESTERING: Det er ingen forskjell på hvordan og hvorfor kvinner og menn bør investere. Eneste forskjellen er jo faktisk at vi kvinner lever lenger, sier Anette Hjertø, porteføljeforvalter i DNB.

September har satt ned tempen en ørliten varmegrad, men inne på Mesh i Oslo er det brennhett. Om heten skyldes at lokalet er fylt til randen eller om det er tema som varmer, er vanskelig å si.

Investering står på frokostmenyen. Et tema der kvinneandelen vanligvis er atskillig mer skranten enn dagens møte kan vitne om. For uten å gå spesielt vitenskapelig til verks, anslår vi kvinneandelen i publikum til å være rundt 98 prosent. På scenen er den hundre prosent, med Fjong-gründer Sigrun Syversen, og DNBs porteføljeforvalter Anette Hjertø og sjeføkonom Kjersti Haugland til å servere åndelig føde.

I investeringsmiljøene utenfor Mesh-veggene er tallene mer nedslående. For eksempel er kun rundt syv prosent av verdens startup-investorer kvinner. I Norge – likestillingslandet Norge – er tallet under én prosent.

GODT OPPMØTE: Det var fullt på Mesh da DNB arrangerte frokostmøte om kvinner og investering. Rommet var, ikke overraskende, i hovedsak fylt opp med kvinner.
GODT OPPMØTE: Det var fullt på Mesh da DNB arrangerte frokostmøte om kvinner og investering. Rommet var, ikke overraskende, i hovedsak fylt opp med kvinner.

Kunnskapsvalg

– Én prosent! Kan vi egentlig slå oss til ro med at «kvinner flest» ikke investerer i verken egen eller andres fremtid?– Er det et problem? Nei, ikke nødvendigvis, både spør og besvarer Kjersti Haugland. Hun er sjeføkonom i DNB Markets, og har nettopp dratt frokostforsamlingen gjennom verdensøkonomien – uten stammespråket som ofte får vanlige dødelige til å falle av når økonomer forteller oss hva, hvordan og hvorfor verdensøkonomien er som den er.

Det har hun gjort for å gi oss et viktig bakteppe. Kjersti er nemlig opptatt av at vi skal ta valget om å investere eller ei ut fra de rette forutsetningene.

– Det viktige er at vi har tatt et bevisst valg, et valg basert på kunnskap, ikke frykt for det ukjente. Vi vil bidra med å øke kunnskapen blant folk, i dette tilfellet kunnskapen blant folk som er sterkt underrepresenterte i dette investeringsuniverset, sier Kjersti og sikter til den kvinnetunge forsamlingen.

Det viktige er at vi har tatt et bevisst valg, et valg basert på kunnskap, ikke frykt for det ukjente.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets

Vil være helt sikre

Det er selvsagt ikke bare kvinner som skal ta informerte valg, selv om det er spesielt dem det gjelder denne morgenen. Vanligvis når Anette snakker om dette tema, er publikum menn. I dag er det kvinner, men budskapet er akkurat det samme.

– Det er ingen forskjell på hvordan og hvorfor de bør investere. Eneste forskjellen er jo faktisk at vi kvinner lever lenger. Sånn sett bør vi være enda mer bevisste på de samme tingene: vi vet at vi får mindre i pensjon enn våre foreldre.

Til tross for denne lille ekstrafaktoren ser porteføljeforvalteren at det altfor ofte er menn som forvalter familiens penger.

– Det vi ser på fondssiden i DNB er at familiens sparepenger står i fond, men det står i mennenes navn. Jeg tror vi kvinner tradisjonelt har latt mannen styre økonomien. Det tror jeg er i kraftig endring nå, og det at det kommer så mange hit i dag, betyr at det er mange damer som tenker at vi må lære oss mer om investering – at vi må ta et større ansvar selv, sier Anette.

I likhet med Kjersti Haugland, mener hun at det er kunnskap som skal til. Særlig når kvinner skal ta steget.

– Kanskje er det sånn at vi damer gjerne vil være helt sikre på at det vi gjør er rett, før vi begir oss ut i det. Mens menn hopper ut i det på utrygg grunn, sier Anette.

– Det at menn passer på pengene er nok blitt en kultur for mange, og kulturendring tar tid. Men jeg tror også at dette er i endring, som så mange andre ting, supplerer Kjersti.

BEVISSTE VALG: Kjersti Haugland mener ikke nødvendigvis at alle skal bli investorer, men hun vil at vi skal ta beslutningen om det basert på kunnskap – ikke frykt for det ukjente.
BEVISSTE VALG: Kjersti Haugland mener ikke nødvendigvis at alle skal bli investorer, men hun vil at vi skal ta beslutningen om det basert på kunnskap – ikke frykt for det ukjente.

Anette og Kjerstis tips til deg som vil investere

  • Les deg opp på det grunnleggende, og ta gjerne kontakt med en kunderådgiver i banken for veiledning dersom du trenger mer informasjon
  • Du kan gjøre en forskjell, med en bevisst investoratferd. Investerer du for eksempel i selskaper som fremmer bærekraft, kan du være med på å styre kapitalen i retning av fornybare og grønnere løsninger
  • Du kan selge en aksje eller fond du har kjøpt. Spesielt enkelt er det hvis du har kjøpt innenfor en aksjesparekonto, for da slipper du å skatte av gevinsten når du kjøper og selger aksjer – så lenge du bruker pengene på å kjøpe nytt fond eller ny aksje
  • Ikke invester i aksjer hvis du har kort tidshorisont. Fem år er den magiske grensen
  • Ikke legg alle eggene i én kurv
  • Hopp i det og gjør deg noen erfaringer mens du går

Du trenger ikke være rik

For at vi skal kunne ta disse informerte beslutningene om investeringer, drar Anette Hjertø store tall og kompliserte begreper trygt ned på landjorden for forsamlingen.

– Jeg tar ikke utgangspunktet i de som har 15 mill. på konto til å investere. Jeg tar utgangspunkt i oss. Investeringer kan også være faste beløp som går ut av konto hver måned, forklarer Anette.

For eksempel til et pensjonsfond.

– Er det litt det som stopper folk – at de tror de må være styrtrike for å investere?

– Ja, det tror jeg. Jeg tror folk har tenkt at investeringer er for folk med mye penger. De har ikke tenkt på at det kan være din egen pensjon. Tidligere var det jo arbeidsgiver og staten som tok hånd om det. Vi har ikke hatt et bevisst forhold til dette. Men nå – med innskuddspensjon – må folk ta mer ansvar selv.

Så hva er det egentlig fordelene med å investere?

– På lang sikt er det mer risikabelt å sette pengene i banken enn å investere i aksjer og fond. Du får betalt for å være litt tøff i trynet, legger Anette til.

Men noen tommelfingerregler finnes selvsagt, som alle – både kvinner og menn – bør ha i bakhodet når de investerer i aksjer og fond.

– Spre eggene – ikke legg alle i én kurv. Det viktigste er å ha spredd seg på de store regionene i verden, at du har et aktivt forhold til hvor mye aksjer du har, og at du forstår risikoen ved aksjesparing. Hvis du har kort horisont, vil jeg ikke anbefale å investere i aksjer. Fem år er den magiske grensen, sier Anette før hun legger til en liten «fun fact» som bør lokke enda flere damer inn i investeringsmanesjen:

– Kvinner slår ofte mannlige porteføljeforvaltere. En av grunnene er at vi er mindre «trigger happy». Når alle løper i samme retning, har kvinner en større tendens til å følge investeringsstrategien sin.

INVESTER I DEG SELV: Investeringer kan være alt fra å putte penger inn i småbedrifter til å spare i pensjonsfond. – Ikke tenk på pensjon, tenk heller på friheten som venter der fremme, råder porteføljeforvalter i DNB, Anette Hjertø.
INVESTER I DEG SELV: Investeringer kan være alt fra å putte penger inn i småbedrifter til å spare i pensjonsfond. – Ikke tenk på pensjon, tenk heller på friheten som venter der fremme, råder porteføljeforvalter i DNB, Anette Hjertø.