Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Reisebrev fra Seoul

Hibaq Omar fikk stipend fra Finansforbundet. – Et semester jeg sent vil glemme, skriver hun i sitt reisebrev.

ET SEMESTER I SEOUL: Hibaq Omar nyter livet som student i Sør-Korea. Med stipend fra Finansforbundet bygger hun på en master i Information Systems, Business Analytics. På fritiden rekken hun å se andre deler av landet. Foto: Privat.

Seoul er mitt nye «hjem». Her skal jeg tilbringe de neste fire-fem månedene som student ved Seoul National University of Science and Technology, eller SeoulTech som skolen også kalles. Her skal jeg bygge på mastergraden min i Information Systems, Business Analytics, med stipend fra Finansforbundet – og det gleder jeg meg til. 

Jeg har alltid vært glad i å reise, utforske nye kulturer og tradisjoner. Sør-Korea er et land med utrolig rik historie og kultur. Landet er også interessant på grunn av den teknologiske veksten de siste årene. Seoul er en enestående by, som byr på alt fra flott arkitektur, høye utsiktspunkter, museer, shopping, mat, fornøyelsesparker, palass og templer.

SOSIALT OG NATURLIG: Man blir kjent med både folk og land når man studerer på andre siden av jordkloden.

Campus med selvkjørende busser

SeoulTech er et flott universitet med en utrolig stor campus og mange fasiliteter, cafeer og butikker. Her er store gressplener der studenter ofte samles til lunsj eller bare for et lite avbrekk. Livet på campus er veldig tilrettelagt, og det er mulig å få tak i alt en kan trenge innenfor skolens porter.  Alt fra frisør, skredder og treningssenter til brille og linsebutikk. Her er til og med en selvkjørende buss – veldig kult. 

Studentene bor på campus, og byggene er delt inn etter mannlige, kvinnelige og internasjonale studenter. Jeg bor derfor på en internasjonal dorm, hvor jeg har naboer fra hele verden. Skolen har et stort internasjonalt miljø og jeg har blitt kjent med mennesker fra mange forskjellige land. Jeg er så heldig som fikk stipend og får oppleve alt dette.

Ikke bare enkelt å være student

Å være utvekslingsstudent i et nytt land kan ha sine utfordringer, spesielt i et land der en lav andel av befolkningen snakker engelsk. Jeg merker språkbarrieren mest på restaurant og når alt av skilt står på koreansk. Det er dessuten syv timers tidsforskjell mellom Oslo og Seoul, som til tider kan gjøre det vanskelig å ringe hjem til venner og familie. Heldigvis har jeg teknologi og sosiale medier, slik at det er lett å holde alle oppdatert. 

Her kan du lese om våre stipendordninger.

Korona har på mange måter preget oppholdet. Det er fortsatt en unormal skolehverdag der alle forelesninger er digitale over zoom eller pre-recorded. Vi må konstant ha på munnbind i gater, butikker, lesesaler og treningsstudio. Likevel har digitale forelesninger gjort skolehverdagen svært fleksibel, og vi kan ofte jobbe på kafeer og ellers ha mer tid til sightseeing og morsomme aktiviteter i byen. 

Skyskrapere og sideretter

Det er mye å finne på i Seoul. I alle gater og hjørner er det restauranter og kafeer. Byen har store kjøpesentre og endeløse shoppinggater.

Her kan du få skyskrapere, tradisjonelle bygg og fjell i ett og samme øyekast. Dette er noe som er unikt, og som jeg aldri har opplevd i en annen by. 

Mat og transport er utrolig billig, og det er mulig å spise en skikkelig god lunsj til 20-30 kroner. Jeg har smakt masse god koreans mat. Korea har en matkultur som byr på stor variasjon og gode smaker – og mange småretter. Det går i mye koreansk bbq, nuddelretter, fermenterte grønnsaker og sjømat. Det er stor delingskultur og ofte bestiller vi forskjellige retter som hele bordet deler på. 

STUDENTFORENINGEN: Hvorfor ikke lære Taekwondo fra de som virkelig kan det? Sporten er opprinnelig koreansk.

Stipend fra Finansforbundet

Jeg har fått muligheten til å prøve ut nye ting, som jeg mest sannsynlig ellers ikke hadde prøvd meg på. På onsdager trener jeg Taekwondo med studentforeningen på skolen. Taekwondo er opprinnelig et koreansk selvforsvarssystem og konkurranseidrett, så det er ekstra gøy å lære sporten i opprinnelseslandet. 

Takket være Finansforbundets studentstipend har jeg fått oppleve andre byer. Som Sokcho som ligger ved østkysten i Sør-Korea. Her besøkte jeg Seoraksan National Park som er det tredje største fjellet i Sør-Korea. Jeg har også reist til Jeju som ligger helt sør i landet. Jeju er en eksotisk vulkanøy med palmer og hvite strender, og et bedre avbrekk i en hektisk studiehverdag finnes ikke. 

MAT OG KULTUR: Seoul er en pulserende by, full av inntrykk, kultur og god mat som man deler med gode studievenner.

Jeg opplever Seoul som en utrolig trygg by og koreanere som hjelpsomme til tross for språkbarrieren. Jeg har vært så heldig å fått muligheten til å se og oppleve en ny by og ny kultur, og i tillegg blitt kjent med masse mennesker fra forskjellige land over hele verden. 

Dette er en erfaring jeg aldri vil glemme!