Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Tiril er helt rå(-fersk) på finans

Hun er kåret til årets finanskvinne av EY. Tiril Flørnes Støle (22) mener det er et resultat av tilfeldigheter – og et menneskelig perspektiv.

Corporate Finance Woman of the Year
PREMIETUR: Tiril Flørnes Støle rakk bare akkurat å bli ferdig med eksamen før hun skulle ut i verden og innkassere premien hun fikk da hun ble kåret til EY Corporate Finance Woman of the Year: et 30 dager langt internship hos EYs kontorer. Blant annet i Australia og Singapore. (Foto: Helge Hansen)

Det er en sånn vårdag i Bergen. En sånn hvor alle bergensere passer på å minne oss alle om at byen er Norges vakreste. Det er kanskje ikke rart at patriotismen tar litt av. Nygårdsparken kjører full show off. More is more. Ingenting å spare på, liksom. Bred pensel på gigantisk lerret. Det blomstrer til sprekkepunktet, og solen har funnet et sjeldent stor sprekk i skydekket. Det er en sånn dag.

På en benk midt i denne vårlige kunstutstillingen sitter 22, snart 23, år gamle Tiril Flørnes Støle og smiler og vinker. Hun har akkurat avsluttet en lang periode med tolv-fjortentimersdager – og levert semesterets siste eksamen. Nå skal hun bare feire litt før hun setter seg på flyet i et utall antall timer.

I februar ble hun nemlig kåret til «Corporate Finance Woman of the Year» av EY. Premien var et 30 dagers internship hos EYs kontorer ulike steder i verden. Tiril starter i Australia, så følger Singapore. Da Norges handelshøyskoles egen avis, NHH Bulletin, skrev om seieren, beskrev de hennes som «verdens råeste finanskvinne».

EY Corporate Finance Woman of the Year
ARVELIG BELASTET: Hele familien til Tiril er økonomer, men hun forsikrer at hun selv har tatt valget. Helt uten press hjemmefra. – Faren min har jobbet mye og hardt. Han er, om noe, bekymret for at jeg har valgt finans, sier Tiril, som er datter av Pareto-eier, Svein Støle.

EY Corporate Finance Woman of the Year

  • Global konkurranse for kvinnelige finansstudenter på høyskole- og universitetsnivå.
  • EY ønsker med kåringen å skape et fellesskap hvor kvinner med ulik bakgrunn kan lære, bli utfordret og utvikle relasjoner som varer livet ut.
  • Konkurransen skal inspirere neste generasjon talentfulle kvinner til å utforske en karriere innen «corporate finance».
  • Konkurransen er blitt arrangert to ganger (2018 og 2019).
  • Fjorårets konkurranse hadde deltakere fra åtte ulike land. I år deltok 16 nasjoner. Norge har vært med fra start.
  • Én deltaker fra hvert land går videre til finalen i London, hvor den endelige vinneren kåres.
  • Premien er et 30 dager langt internship hos EYs kontorer over hele verden. Kilde: EY Corporate Finance Woman of the Year

– Herregud, sier Tiril og ler.

– Det kan bare gå én vei herfra.

Hun gestikulerer i fallende retning.

– Dette er altfor voldsomt, konkluderer hun.

Selv liker hun best tittelen mange medstudenter på NHH har gitt henne.

– Den lange tittelen gjorde at mange på skolen heller gratulerte meg med å ha blitt «woman of the year», og det synes jeg er enda gjevere, sier hun lattermildt.

Arvelig belastet

Det er ikke Tirils favoritt-tema, men faktum er at finanskarrieren hun nå er i startgropen av, ser ut til å ligge i genene hos familien hennes.

– Det er nok ikke alle som har fått aksjer i dåpen, og har hatt helt samme veien som meg. Jeg er veldig heldig.

Begge foreldrene er siviløkonomer. Faren er den ikke helt ukjente Pareto-eieren, Svein Støle. Og Tirils ett år eldre bror, går også på NHH – på samme kull som henne. Militærtjenesten hans ga henne sjansen til å ta ham igjen.

– Han bor to etasjer over meg. Og vi spiser alltid frokost sammen på Godt brød når vi har eksamen. Det er veldig hyggelig!

Da det nærmet seg tidspunktet for å velge en utdanning, fant Tiril NHH-kataloger liggende rundt i huset. Hun forsikrer likevel at det aldri har vært noe press.

– Jeg har alltid hatt valget. Faren min har jobbet mye og hardt, og han er, om noe, bekymret for at jeg har valgt finans, sier hun.

Kom ikke på middag hos oss hvis du ikke liker lakseaksjer. Det er dølt.

Tiril Flørnes Støle

En liten stund var hun faktisk inne på tanken å ta en helt annen vei enn resten av familien.

– Jeg hadde litt lyst til å bli arkitekt, jeg er flink til å tegne. Jeg var det eneste kreative håpet i familien, men nei.

Den utstrakte familiære finansinteressen kommer med en advarsel fra Tiril.

– Kom ikke på middag hos oss hvis du ikke liker lakseaksjer. Det er dølt. Hahaha.

Tilfeldig påmelding

Om det egentlig er arvelig belastning som har ført henne til NHH, er hun ikke så sikker på. Tiril mener mange hendelser i livet hennes snarere handler om tilfeldigheter.

– Når du er 18 år og ikke har peil, er det veldig greit å ta en bachelor i økonomi. Den kan brukes til så mye. Nå har jeg valgt finansmaster. Hva jeg baserte det valget på, vet jeg egentlig ikke selv. Det er tilfeldigheter.

Like tilfeldig som at hun meldte seg på konkurransen hos EY. Det var nemlig alt annet enn et resultat av målrettet jobbing og bevisst strategi.

– Jeg scrolla på instagram, som jeg gjør litt for ofte, og så sto det «er du kvinne og interessert i finans?». Jeg tenkte «ja, jeg er jo det». Jeg så ikke så nøye på hva det var, forteller hun.

UT - OG HJEM IGJEN: Tiril tar for tiden en master i finans på NHH i Bergen. Hun ser for seg å jobbe i utlandet noen år etter studiene, men så vil hun hjem til Norge.
UT – OG HJEM IGJEN: Tiril tar for tiden en master i finans på NHH i Bergen. Hun ser for seg å jobbe i utlandet noen år etter studiene, men så vil hun hjem til Norge.

Hun vet ikke om hun hadde meldt seg på hvis hun hadde skjønt helt hva det innebar.

– Jeg tenkte at jeg får sende en søknad, for jeg kan ikke gå rundt her og synes at det er for få kvinner i finans, men ikke melde meg på når et selskap prøver å gjøre noe med det.

Slik jobber Finansforbundet for likestilling og likelønn i finansbransjen.

Så søknaden ble sendt, og Tiril var en av ti unge finanskvinner som fikk komme til Oslo. Hun vant. Ferden gikk videre til London i februar. Der ble deltakerne delt i team og fikk oppgaver som de løste med en mentor til stede.

– Det var sånn de valgte en vinner. Når ett lag vant, spurte de mentoren hvordan laget hadde jobbet sammen. Hvem som skilte seg ut. De fikk med seg alt.

Det avgjørende var hvordan hun jobbet i team, om hun tok en lederrolle, om hun lot alle slippe til med sine meninger, evnene til å presentere og knytte kontakt med kunden.

– Hadde det handlet om finanskunnskapene, hadde jeg aldri vunnet. Jeg hadde ikke hatt så mye av det da jeg dro dit. Det hadde dessuten vært veldig urettferdig, for alle jentene hadde kommet ulikt i studieløpene, mener Tiril.

Hvorfor investerer vi ikke?

Snart skal Tiril begynne å skrive på masteroppgaven sin. Hun har ikke helt bestemt seg for hva hun skal skrive om ennå, men har en het kandidat:

– Hvorfor aksjemarked-deltakelsen er så lav i Norge! Seks prosent nordmenn har aksjer, mot 60 prosent amerikanere. Det er de rikeste som har aksjer, og siden aksjer gir bedre avkastning, øker forskjellene. Jeg lurer på hvorfor så mange går glipp av verdiskapingen, sier hun, og fortsetter:

– Folk svarer gjerne «vi har ikke råd», men samtidig bruker nordmenn millioner på Norsk tipping. Så… vi har råd, men prioriterer merkelig. Aksjemarkedet er for alle: du kan investere en hundrelapp, mens boligmarkedet  bare er for de få som får boliglån.

Det er de rikeste som har aksjer, og siden aksjer gir bedre avkastning, øker forskjellene. Jeg lurer på hvorfor så mange går glipp av verdiskapingen

Tiril Flørnes Støle

Selv har hun fått lov til å prøve og feile for å finne ut hvordan aksjemarkedet fungerer.

– Lenge før jeg visste hva aksjer var, fikk jeg én gang i året brev om at jeg hadde fått penger. Det var avkastningen. Da jeg begynte å skjønne hva det var, fikk jeg bestemme selv hva jeg ville investere i.

Det første valget hun gjorde, var å investere i morselskapet til kleskjeden Zara.

– Vennene mine brukte så sinnssykt mye penger på Zara, så jeg tenkte de måtte gå dritbra. Da doblet jeg faktisk pengene mine, sier Tiril og ler.

Tiril og 25 gutter

Siden den gang, har hun jobbet i klesbutikk for hver en krone hun har investert. Og hun øver seg på investeringer gjennom en børsklubb på NHH.

– Der er det meg og 25 gutter.

Det trives hun stort sett godt med, men…

– Jeg føler at jeg har litt mer å bevise.

Corporate Finance Woman of the Year
TIRIL OG GUTTA: Tiril lurer på hvorfor ikke nordmenn investerer mer i aksjer enn vi gjør. På NHH er hun med i en børsklubb. Sammen med 25 gutter.

Derfor jobber hun grundig. En gang i hele tjue timer for å lage en pitsj som skulle vare i femten minutter.

– Fordi jeg er redd for at andre skal tro at jeg er med fordi jeg er jente. Det er ikke sikkert at noen tenker sånn i det hele tatt, men jeg er jo redd for det.

– Tror du det er den grundigheten som tok deg til topps i kåringen hos EY?

– Det kan godt være. Det er vanskelig å si. Det er egentlig litt skummelt at jeg har fått tittelen «Corporate Finance Woman of the Year». Det høres ut som jeg kan mye om finans. Egentlig prøvde jeg bare en annen fremgangsmåte enn de andre. Jeg tullet litt med dommerne da vi sto og presenterte, og de sa at jeg var den eneste som hadde snakket om et menneskelig perspektiv.

Menneskene er viktigst

Og akkurat det – det menneskelige perspektivet – er viktigst for Tiril. Både når hun nå har internship i EY, og når hun senere skal søke jobber.

Det er ingen tvil om at bedriftene gjør mye av det samme, så da handler det om hvem du vil omringe deg med mens du jobber. Når jeg skal velge jobb senere, er det viktigst.

Tiril Flørnes Støle

– Selv om EY har samme navn globalt, er det mange ulike kulturer – arbeidskulturer og kanskje sosialt også – som er veldig spennende. Jeg lærer noe om hva de gjør, men mye mer om folkene som jobber der. Det er ingen tvil om at bedriftene gjør mye av det samme, så da handler det om hvem du vil omringe deg med mens du jobber. Når jeg skal velge jobb senere, er det viktigst.

Hun gleder seg til å samle erfaring fra å jobbe i andre land – men også til å komme hjem igjen.

– Jeg har veldig lyst til å jobbe utenfor Norge. Jeg begynte å studere tidlig, og blir ferdig tidlig. Det gir meg muligheten til å dra av gårde i et par år, men så vil jeg nok hjem til Norge til slutt, avslutter Tiril Flørnes Støle. For tiden verdens råeste finansdame.