Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Maten du bør spise i løpet av en arbeidsdag

Dette påfyllet trenger du for å holde oppe konsentrasjonen.

Mat for konsentrasjon
VIKTIG MED PÅFYLL: Er du flink nok til å spise bra gjennom hele arbeidsdagen? Her er hva du bør fylle på med.

Hva du spiser i løpet av en dag har mye å si for energi- og konsentrasjonsnivået ditt. Alle trenger påfyll mellom hovedmåltidene i en hektisk arbeidshverdag, men hva er best å fylle på med – og hva bør du unngå?

Ifølge Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog, er det individuelt hvordan vi reagerer på lavt energiinntak eller når det går for lenge mellom hvert måltid. Noen blir både ukonsentrerte, rastløse og irriterte.

– Er du av de som blir irritert, ufokusert og utålmodig mellom måltidene, så er måltidsrytmen din noe å tenke over, forteller Anette.

Her deler hun sine beste tips til hva du bør fylle på med i løpet av en arbeidsdag.

Slik får du en god start på dagen

Når du spiser dagens første måltid, bør du ifølge Anette få i deg en kombinasjon av fett, protein og karbohydrat. Hvis du velger for eksempel en bær-smoothie, så kan den virke mettende der og da når du spiser den, men siden den inneholder mest karbohydrat, kan du oppleve å bli raskere sulten igjen.

– Fyller du på med litt nøtter i smoothien, som gir mer fett og protein, så holder du deg lenger mett. Det samme gjelder den klassiske havregrøten – berik den gjerne med nøtter eller mandler, tipser Anette.

Hun legger til at for eksempel en brødskive med syltetøy kan gi mer kortvarig metthetsfølelse enn en brødskive med ost eller peanøttsmør, på grunn av sammensetningen av fett, protein og karbohydrat.

SØRG FOR RIKTIG – OG NOK – MAT: – Mange lar det gå lenge mellom lunsj og middag, noe som resulterer i at man er sulten på jobb og kommer hjem sulten, forteller klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. (FOTO: Simen Øien)
SØRG FOR RIKTIG – OG NOK – MAT: – Mange lar det gå lenge mellom lunsj og middag, noe som resulterer i at man er sulten på jobb og kommer hjem sulten, forteller klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. (FOTO: Simen Øien)

Derfor er mellommåltid viktig

Et godt tips for å unngå dalende energi og konsentrasjon, er å legge inn et mellommåltid mellom lunsj og middag.

– Da flytter du litt av energiinntaket tidligere på dagen. Jeg tror mange spiser for lite tidlig på dagen, og ender opp med å spise mesteparten av energiinntaket sitt til middag og kveldsmat, sier Anette.

Hun forteller at det er ikke uten grunn at matvarebransjen har laget små måltider som er ment å spises mellom hovedmåltidene.

– Mange lar det gå lenge mellom lunsj og middag, noe som resulterer i at man er sulten på jobb og kommer hjem sulten. Når vi er sultne, er det lettere å falle for fristelser, ta usunne valg og/eller stor porsjonsstørrelse.

Gode matpakketips fra klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm:

  • Middagsrester fra dagen før som fisk, kylling, grønnsaker, salater og gryter
  • Grove brødskiver med pålegg og grønnsaker
  • Ellers er det veldig smart å ha med grønnsaker, frukt og bær hver dag

Smart lunsj og mellommåltid

I likhet med frokosten, bør også lunsjen bestå av en blanding av protein, fett og karbohydrater. Har du mulighet til å velge varmretter, så er et godt tips å fylle store deler av tallerkenen med grønnsaker.

– En annen mulighet er å starte med en salat, slik at grønnsaksinntaket øker. Bruker du å ha med deg matpakke, kan du gjerne ta med en gulrot eller et eple ekstra, sier Anette.

Når det gjelder mellommåltid, kan det være mye forskjellig, avhengig av hvor sulten du er. Et enkelt tips er en neve nøtter og en frukt, knekkebrød med pålegg som makrell i tomat, oppkuttede grønnsaker, smoothie eller grønnsaker og egg.

God arbeidsdag!